19 Ocak 2015 Pazartesi

İTALYAN LAZANYA


Bir Akdeniz mutfağı delisi ve lezzetli yemek bağımlısı olarak benim düşüncem, lazanya İtalya'nın en öne çıkan yemeklerinden biridir. Her ne kadar kendimi pratik bir insan olarak görsem de iş güzel yemek yapmaya geldiğinde aslına sadık kalmaya ve özenli olmaya bağlı biriyim. E çünkü güzel yemeklere duyduğum hayranlıktan dolayı bir yemeği yapıyorsam  hakkını vererek yapmalıyım değil mi. Dolayısıyla ben de bu çok sevdiğim orijinal İtalyan lazanyası ile ilgili biraz araştırma yaptım ve yaptığım araştırmaların hepsinin ortak noktası  bu yemeğin esası olan Bolonez (Bolognese) Sosunun layıkıyla yapılması gerektiğini işaret etti. Bolonez Sosu doğru yapıldığında lazanyanız da takdire şayan bir yemek oluyor. Evet bu kadar konuşma yeter şimdi işimize bakalım.

Lazanyayı yapmak için ilk önce bolonez sosunu yapacağız. Çünkü bu sosun pişmesi 3-4 saat sürüyor. Biliyorum şimdi "Ne! Sırf 3-4 saat sosun pişmesi mi sürecek. Benim o kadar vaktim yok" diye düşünüyorsunuz. Ama sizi temin ederim bu uzun süreç sonucuna değer. Ayrıca bu sosu önceden yapıp buzdolabına koyduğunuzda (1 hafta içinde tüketin) yarım saat içinde lazanyanız hazır olacaktır. Tavsiyem: bolonez sosunu önceden yapıp hazırlayın, lazanyayı hazırlama zamanı geldiğinde de kullanın.
Şimdi, bolonez sosu için bir püf noktası, malzemeleri tencerede kavururken hafif dibini tutturacağız. Neden mi? Çünkü üstat Anne Burrell'in de dediği gibi kahverengileşen yiyecekler lezzetlidir. Hafif isli bir tat oluşması için hafif dibini tutturacağız.(Orijinal İtalyan tarifi böyle) 

Bolonez Sosu için gerekenler :
  • 2 soğan
  • 1 havuç
  • 2 kereviz sapı
  • 4 sarımsak
  • 500 gr soyulmuş domates
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 500 gr kıyma
  • 1 bardak kırmızı şarap ya da balzamik sirkesi
  • 2 defne yaprağı ve bir tutam taze kekik(elinizde yoksa kuru da olur)
  • Sızma zeytinyağı
  • Diğer Malzemeler:
  • 350 gr mozzarella peyniri( İş çıkarma başımıza derseniz dolaptaki taze kaşar da olur )
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • bir tutam muskat (küçük hindistan cevizidir kendisi)
  • 4 bardak süt
  • tuz-karabiber
  • Lazanya hamuru (marketten alıverin)
  • Taze fesleğen 
Sosu nasıl hazırlayacağız
İhtiyacınız olan ilk şey, bir mutfak robotu. Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz saplarını robota atın. Robotunuz yoksa rendelemek veya bıçakla ince ince kıymak şartıyla bu işi halledebilirsiniz. Sebzeler püre gibi olduğunda sebzeleri geniş bir tencerede zeytinyağında kavurun. Sebzelerin suyu buharlaşana kadar kavurmaya devam edin.



Bolca tuz ve karabiberi ekleyin ardından kıymayı da ekleyerek 15-20 dakika (dibi hafif tutana)kadar daha kavurun.  Tencerenin dibine yapışmalar gördüğünüzde 1 bardak kadar şarabı tencereye dökün. Şarabı döktüğünüzde tencerede bir yaygara kopacak ve şarabın asidiyle tencerenin dibindeki yapışmaları giderebileceksiniz. Tahta kaşıkla tencerenin dibini kazıyarak karıştırın.





Şarap buharlaşıp yoğunlaşınca domatesleri ve salçayı ekleyip iyice karıştırın. Defne yaprağı ve kekikleri  içine atın. Sosu kaynamaya bırakın. Sos suyunu buharlaştırıp koyulaştıkça üzerine su ekleyip tekrar kaynamaya bırakın. Yaklaşık 3 defa su ekleyip buharlaşıp suyunu çekmesini sağlayacağız.  Bu süreç oldukça uzun, tencerenin başında beklemeyin beliniz kopar. Arada sırada karıştırın tuzuna bakın( su ekleyip buharlaştırdıkça tuzsuzlaşabilir), gerekiyorsa ekleyin.

Saatler sonra sosunuz böyle göründüğünde içine attığınız defne yapraklarını (koyduysanız taze kekikleri) tahta kaşıkla bulup çıkartın. ...Ve sosunuz hazır. Eğer lazanyayı misafirlerinize yapacaksanız bence sosu önceden hazırlayıp buzdolabına koyun böylelikle bütün günü lazanyaya harcamamış olursunuz, ben öyle yapıyorum ;)

Sonraki aşama beşamel sos nam-ı diğer beyaz sos


Bechamelle Sos
1 yemek kaşığı tereyağını orta boy bir tencerede eritin eridikten sonra 1 yemek kaşığı dolusu unu ekleyip kavurun. Ardından sütü ekleyin ve hazır olmasına yakın muskat tuz ve karabiberi de ekleyip, altını kapatın.
Sosun topak topak olmasını engellemek için size bir tüyo: unu kavurunca sütü azar azar ekleyip çırpma teliyle çırpın. Mesela 4 bardak sütün 1 bardağını ekleyin ve hızlıca çırpıp sosu homojen bir hale getirin. İkinci bardağı da aynı şekilde yapıp sütün geri kalan kısmını öyle ekleyin. Bu yöntemle beşamel sosum hiç topaklanmadı :)


Ve sonundaaa en zevkli kısmı geldi:)
Geniş bir borcam kap alın. Kabın tabanını 4-5 kaşık beşamel sos ile kaplayın. Üzerine lazanya hamurlarını yerleştirin. (Ben lazanya hamurlarımı marketten alıyorum, herhangi bir makarna markasınınkini. Genelde daha önceden pişirilmiş oluyorlar. ) Hamurların üzerine bolca bolonez sosundan koyun. lazanya hamurlarını kapatacak kadar olduktan sonra üzerine biraz beşamel sosu gezdirip kaşar rendelerini ekleyin. Aynı işlemi 2 kere daha yapın. Malzeme yeterse katları artırmaya devam edebilirsiniz ancak benim tecrübelerime göre katlarda bolonez sosunu bol tutup katları az tutmak( 3-4 kat) daha güzel sonuç veriyor.

Lazanyanın en üst katında bolca bolonez sos, kaşar ve beşamel sosu olmalı yoksa lazanyanızın üstü kuru kuru olur. Lazanyayı 200° de 25-30 dakika üstünü alüminyum folyoya sararak fırında pişirin. Fırından almadan 5 dakika önce folyoyu çıkarın.

Umarım sonuçtan benim kadar memnun kalırsınız.
En güzel yemek, sevdiklerinle paylaştığın yemektir. Sofralarınız bereket, sevgi ve güzel yemeklerle dolsun. Afiyet olsun.

#food #delicious #italian #turkishkick #turkey #lasagna #dish #mediteranean

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder