12 Temmuz 2015 Pazar

Kabaklı Beyaz Peynirli Kiş



Bu blog işiyle daha profesyonelce ilgilenmek için kendime bir blog planı yapıp bir DSLR kamera aldım. Artık blogda fotoğraflarım, birbirinden farklı filtrelerle filtrelenmiş abidik gubidik şeyler olmayacak (umarım).

Evet tarifimize geçmeden önce size biraz "KİŞ"ten bahsetmek istiyorum. Nedir bu kiş ve adı neden bi acayiptir? Sevilecek bir şey midir yoksa bu da gastro entellerin karşımıza sıkça çıkartmanın, böylelikle bilmişlik gösterisi yapma fırsatı oluşturmanın peşinde oldukları bir yemek daha mıdır? Öncelikle Türk mutfağı evet çok zengin tadına 27 yıldır doyamadığım muazzam bir mutfaktır ama bu diğer dünya mutfaklarını ne daha az zengin ne de daha az denemeye değer yapar. Eğer siz de benim gibi damak tadına, hayattan keyif almaya düşkünseniz  dahası bir öğüne gereğinden fazla önem veriyorsanız entel/burjuva işi yemek sınıflandırması yapan bakış açınızı değiştirmenizi öneririm. Zira dünyanın canlı çeşitliliği 193182390588€ß@560343*095680305/^'+%?5005958530 milyondur, dolayısıyla yeni favori yiyeceğinizin/yemeğinizin ne olacağını bilemezsiniz. Bir bakmışsınız hiç ummadığınız yemeğe tutkun olmuşsunuz. (bkz. olamaz mı olabilir) 

Kiş'e gelecek olursak kendisi bir Fransız yemeğidir. Orijinal ismi quiche olan bu yemeğin hamuru aslında bizim mayasız poğaça hamuruyla ve  içi de zengin pazar omletlerimizle yüksek derecede benzerlik gösterir. Benim bu yemekle özel olarak ilgilenmem de tabi ki muazzam lezzeti, hamurunu kendiniz yapmanıza rağmen kolay bir tarif oluşu, bir kaç gün önceden hazırlanabilecek olmasıdır. Ayrıca kendisi akşam üstü çaylarıyla çok iyi gider. Bir sonraki "GÜN" organizasyonunuza giderken bu yemeği götürdüğünüzde Gülten Hanım'ı çatlatacaksınız gibi vaatlerde bulunamam, gerçeklerle yüzleşelim o Gülten Hanım ne yapsanız size kusur bulacak. Ama kendiniz ve muhabbet etmeyi sevdiğiniz insanlarla keyfini paylaşabileceğiniz ve herkesin biraz pratik ile gayet güzel başarabileceği yemektir.

Neler lazım, nasıl yapılır:

Kiş Hamuru
3 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 tutam tuz
200 gr. tereyağı
4-5 kaşık soğuk su

Kabaklı İç:

Bir su bardağı süt
100 gr krema/yoğurt
3-4 yumurta (içi daha yoğun isterseniz 4)
1 kabak
1 su bardağı kadar beyaz peynir
1 su bardağı Parmesan peyniri ya da eski kaşar
dereotu ve maydanoz, istediğiniz kadar
birer tutam tuz karabiber ve muskat

Hamuru yapmak için en kolay yol mutfak robotu kullanmak ama eğer evde yoksa benim göstereceğim yöntemle de yapılabilir. 
Unu eleyin ve buzdolabından çıkan  tereyağını ılımadan küçük parçalara kesin mutfak robotunda 1'er saniyelik sürelerde karıştırın. Buna pulse metodu da deniyor. Mutfak robotunuz yoksa Genişçe bir cam kabın içinde resimde gördüğünüz   un sıyırıcı (bana çok sevdiğim bir hanımefendiden hediye gelmiştir, internetten kolayca satın alınabilir) ile tereyağı ve unu karıştırabilirsiniz, biraz karıştıktan sonra soğuk sudan biraz ilave edin ve en son yumurta sarısını da ekleyip yoğurun. Bu noktada ellerinizle yoğurabilirsiniz. Eğer hamur ellerinize yapışıyorsa un ekleyip yoğurmaya devam edin. Elinize yapışmamaya başlayıncaya ve oklava ile açılabilecek kıvama gelinceye kadar yoğurun. 


Bakın ne kadar düzgün açmışım hamurumu, yerleştirirken de hiç yamulmamış*
(kinaye içerir)



Yoğurduğunuz hamuru folyo ile sarıp en az 1 saat buzdolabında bekletin. 1 saat sonra hamuru buzdolabından çıkarıp yarım santimetre kalınlığına gelinceye kadar açın. Açtığınız hamuru tart kalıbına (yoksa kelepçeli kek kalıbı ya da yuvarlak orta boy derin borcamlar da olur) yerleştirin.
Sizinki  benimki gibi çok düzgün olmazsa üzülmeyin :P. Kiş hamurunun dibi nasıl olsa görünmeyecek. Özenmeniz gereken bölüm, kalıbın üst kısımları yani kişimizin çerçevesini oluşturacak olan kenar kısımları. Kalıba yerleştirdiğiniz hamuru çatalla 8-10 yerden delin. Delin ki hamur kabarıp yükselmesin. Yine aynı nedenden hamurun üzerine içine sığacak büyüklükte tabak koymalısınız. Ya da gözden çıkaracağınız bir bakliyatı kiş hamurunuzun üstüne yağlı kağıttan bir bohça yapıp yerleştirerek de yapabilirsiniz.

15 dakika 175 derece ısınmış fırında, bu şekilde pişirdikten sonra hamurunuzu fırından çıkartın.  Biraz soğumasını beklerken, süt, yumurta, krema, peynir ve otları karıştırın. Büyükçe bir kabağı rendeleyin. Rendelediğiniz kabakların suyunu ellerinizle sıkın ve fazla suyu başka bir kaba koyun (Sebze çorbasına falan koyarsınız belki güzel olur). Suyu sıkılmış kabakları da iç harcınıza ekleyin ve baharatlarını koyup karıştırın. Yarı pişmiş kiş hamurunuzun üzerindeki ağırlıktan (tabak veya bakliyat dolu yağlı kağıt bohçası) kurtulun ve hazırladğınız iç harcınızı dökün. Kişinizi tekrar fırına verin, 175 derecede 30 dakika daha pişirin.

 Fırından çıktığında aşağı yukarı böyle görünecek.





Benimki gibi tırtıklı kalıp kullandıysanız, kalıptan çıkarıldıktan sonra da böyle...






Dilimlendiğinde de böyle...




Tek başına yenirken de güzel ama hayatta her şey gibi bu da kendinizi  yakın hissettiğiniz, sevdiğiniz biriyle paylaşınca daha keyiflidir.

Afiyet olsun,

İlayda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder